Peter Pan Interactive

Är App Store och Google Play bättre än den gamla tidens system?

Det har skett en väldigt intressant utveckling de senaste åren. Systemet som vi nu tar för givet, med särskilda butiker där man kan köpa vilka appar man nu önskar, var helt otänkbart för dryga tio eller tjugo år sedan. På ett konstigt sätt så har vi bytt ut pålitlighet mot bekvämlighet. Låter det konstigt? Jag ska försöka förklara vad jag menar. Som jag ser det har det nuvarande systemet med butiker för mjukvara två väldigt brister.

Den första bristen är att man inte har någon möjlighet att spara programmen offline. Jag blir helt enkelt beroende av att att dels ha en internetuppkoppling och att mjukvaran tillhandahålls i framtiden. Låt mig förklara ytterligare. Anta att du råkar ta bort programmet och befinner dig utom räckhåll för internetanslutning. Då får du skylla dig själv. Samma gäller om leverantören bestämmer sig för att dra tillbaka sin app. Då får du också skylla dig själv. Förr i tiden då man hade mjukvara på en CD- eller DVD-skiva kunde man bara stoppa i skivan och installera på nytt. Oavsett internetuppkoppling eller vad leverantörer hade för åsikter om det hela.

Den andra brister är att det inte finns någon möjlighet att göra backups av de appar man installera. Tänk dig att leverantören bestämmer sig för att göra en drastisk förändring i sin nya version av mjukvaran. Efter du har uppdaterat har du ingen möjlighet att installera en äldre version. Du blir helt enkelt beroende av mjukvaruleverantörens nyck. Hade du haft möjligheten att göra backups så hade du på ett enkelt och bekvämt sätt kunnat återinstallera den äldre versionen. Även om man tror att denna möjlighet inte är så viktig, så kan den vara avgörande för de som är beroende av en viss mjukvara för hantering av data. Ibland görs ändringar som begränsar åtkomsten på ett sätt så att man helt enkelt måste ha en äldre version av mjukvaran.

Men vad är bra med App Store? Varför ska man använda Google Play? Det är svårt att neka till att de är extremt bekväma. Man skipper krångel med att själv behöva klura ut om det egna systemet är kompatibelt. Och man behöver absolut inte bry sig om att krångla med bökig fysisk media eller riskera att det här något fel på någon installationsskiva eller USB-minne. Men frågan som återstår är – är app stores värt det? Min personliga åsikt är att det på det stora hela faktiskt är det. Jag har märkt att jag inte längre orkar hålla på att bry mig om alla småfrågor som man förr i tiden tvingades att ta ställning till. Själv har jag inget emot att byta lite trygghet mot mycket bekvämlighet. Men om ni tycker det samma kan jag inte svara på. Ibland är det iallafall skönt att inte behöva bry sig.