Peter Pan Interactive

Enkla robotar för nybörjaren

Jag har länge varit nyfiken på att börja bygga robotar. Nu pratar jag såklart inte om Terminator. Come with me, if you want to live! Fast ska vi vara helt ärliga så var det väl ändå Kyle Reese som sa det först. Och sedan Terminatorn som sa det i tvåan. Nu blir jag osäker. Iallafall! Det var inte det här jag tänkte skriva om. Vad jag pratar om är de små programmerbara robotarna som har börjat dyka upp.

Mest kända är förmodligen de som är baserade på Arduino-system. De ska även vara de mest programmerbara, och därav även de mest komplicerade. Arduino är komponenter med programmerbara sensorer. När de kombineras med diverse robotgrejer så som hjul, armar, gripklo, kran och så vidare så kan man få väldigt komplicerade små krabater. Men grejen är att det känns som insteget för dessa är väldigt stort. Jag vill inte sitta med en låta muttrar och chipp som jag först måste spendera ett år på att montera, och sedan ett ytterligare år på att lära mig programmera.

Är jag för negativ? Jag vet att det finns enklare robotar som, bland annat, säljs på Deal Extreme. Dessa ska man kunna montera utan bestyr och det ska vara att stoppa i några batterier. Men samtidigt är jag osäker på om dessa är mer som leksaker än de är robotar. Jag vill att roboten ska vara programmerbar, åtminstone till viss nivå. Vill faktiskt inte riskera att köpa en robot som går helt av sig själv. Känns som att det skulle bli tråkigt väldigt snabbt.

Men nu ska jag sluta älta det här. Är inte direkt en komplicerad fråga. Får väl se till att köpa en av varje. Förr eller senare kommer jag nog fram till vad jag vill ha.