Peter Pan Interactive

PC-spel – inte särskilt ekonomiskt

Något som jag tycker har blivit mer uppenbart med tiden är hur ohållbar PC-gaming är. Nu menar jag inte i något slags ekologiskt eller naturmässigt perspektiv. Jag åsyftar ren och skär ekonomi. I dagsläget får man betala minst 6000 för en acceptabel gamingrigg. Och med en sådan kommer man inte särskilt långt. Vill man ha något som klarar allt så får man hosta upp minst 9000. Spela fram något eller några år så kommer den vara inaktuell. Vad gör man då? Köper nytt grafikkort? Köper ny processor? Stoppar in mer RAM i ren desperation? Förmodligen tvingas man göra alla dessa saker. Gång på gång igen.

Ni kanske är gjorde av pengar eller har en benefactor. Men jag tvingas arbeta för brödfödan. Och jag måste säga att det smärtar ända in i själ och märg att lägga ut så mycket pengar. Köper man en spelkonsoll behöver man inte lägga ut mer än 3000-4000 och då är man garanterad några års underhållning. Det finns så klart vissa fördelar med PC som vi inte behöver diskutera här. Men med tanke på hur mycket extra man får betala så har jag börjat se dem som helt irrelevanta.

När jag var yngre tyckte jag att det var hur intressant som helst att skriva, greja och hålla koll på de senaste drivrutinerna. Men när man kommer upp i åren så finns det helt enkelt inte tid för allt sådant. I min drömvärld så skulle jag även som vuxen ha oändligt med tid. Men ibland måste även jag konfrontera verkligheten. Och verkligheten tvingar mig att prioritera.

Så vad är lösningen på problemen med PC-gaming? Jag vet faktiskt inte. För mig har det varit att mest köra de klassiska spelen och emulatorer på PC, medans jag satsar på spelkonsoler när det kommer till att hålla mig uppdaterad kring det som händer på gamingfronten. Fast i hemlighet så föredrar jag faktiskt äldre spel. Men varför jag gör det tänker jag inte gå in på nu.

Värt att nämna är att ett visst segment inom gaming har helt gått över till iOS och Android. En del Androidplattor levereras ju till och med med GeForce-kort i sig. Och det öppnar ju helt nya dörrar. Synd bara att stödet ännu är så pass begränsad. Det är ju först i och med den senaste serien av iPads som Apples produkter har kommit upp i tillräckligt GPU- och CPU-kraft för att klara av något särskild spännande. Ska bli intressant att följa utvecklingen där.