Peter Pan Interactive

Var spelen bättre förr?

,

Det pågår onekligen någon slags retrohysteri. I App Store och liknande butiker ploppar det hejvilt upp spel med pixelgrafik och musik som är tänkt att påminna oss om den gamla goda tiden. Men var den gamla goda tiden verkligen så bra? Eller är det bara nostalgins skimmer som hänger över det hela? Har spenderat några kvällar på att spela igenom lite gamla Nintendoklassiker – Blades of Steel, Lolo, Hammerin’ Harry och så vidare.

Intressant nog så är det oftast musiken som sticker ut. Själva spelen är ganska… tråkiga. Kom igen, Blades of Steel handlar ju egentligen om att jaga en prick i sirap. Allt går i slowmotion. Det mest spännande i hela spelet är slagsmålen. Och vad blir det då får ishockeyspel? Fast jag tänker inte helt avfärda de gamla spelen. Det finns vissa undantag. Super Mario Bros 3 är fortfarande genialiskt. Och för att inte tala om Shadowgate. Där finns mycket att hämta i inspirationsväg. Trots att dessa spel snart är 30 år gamla.

Men jag håller fortfarande frågan öppen. Var det verkligen spelen i sig som var så speciella? Många av de gamla spelen etablerade ju spelmotorer som håller än idag. Spelen var liksom upphovsmakare till flera av de saker som nu är synonymt med spelande. Även fast man inte kommer långt nu för tiden med att spel på påminner om Pacman. Kraven har ökat något drastiskt. Men samtidigt bygger utvecklingen på vad vi har sett tidigare. Jag kan ta ett annat exempel. Nu kanske det inte anses vara hyperaktuellt att använda tio år gamla spel som exempel. Men minns ni Wii-spelet A Shadow’s Tale? Nähe. Det handlade iallafall om man behövde hoppa runt i skuggvärlden. Perspektivet var som i en sidoscroller med inslag av förskjutna vinklar. Påminner det om något? Prince of Persia kanske? Det var som en uppdaterad version av klassikern.

Detta tycker jag gäller många moderna releaser. I smyg så baseras de på äldre spel. Ibland blir det bättre och ibland blir det sämre. I fallet Shadow’s Tale tyckte jag att de helt klart förbättrat originalidén. Men det finns ju även tusentals värdelösa Mariokloner därute. Räcker med att man kikar på App Store. Fast ska sanningen fram är det svårt att vara sämre än Mario Run. Snacka om flopp. Börjar tro att det var tänkt att vara värdelöst bara för att Nintendo skulle få uppmärksamhet inför releasen av Switch. Och håll även i åtanke att Switch är första konsolen från Nintendo utan Mario som inkluderat spel. Adios, Mario!